Ερμιόνη

Μια πανέμορφη παραλιακή κωμόπολη ή αλλιώς μια πόλη – νησί, όπως την έχουν χαρακτηρίσει. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Αργολίδας, 77 χμ. νοτιοανατολικά του Ναυπλίου και 170 χμ.  από την Αθήνα. Η θάλασσα που την αγκαλιάζει από δύο πλευρές σχηματίζει στο βοριά το λιμάνι, που είναι το κατ΄ εξοχήν εμπορικό κέντρο της πόλης και στο νοτιά τα Μανδράκια. Σύμφωνα με τον Παυσανία το όνομά της το οφείλει στον Ερμίονα, ιδρυτή της αρχαίας αργολικής πόλεως Ερμιόνης και όχι στην Ερμιόνη κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης. Γνωστή στην ιστορία ως μέλος της Πελοποννησιακής Συμμαχίας συμμετείχε στους Περσικούς πολέμους, στη  ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.  με 3 πλοία  και στη μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ με 300 οπλίτες. Κατελήφθη από τους Τούρκους το 1357 μ.Χ. και απελευθερώθηκε μαζί με την υπόλοιπη Πελοπόννησο με την Επανάσταση του 1821. Από τον Οκτώβριο του 1822 έως το Φεβρουάριο του 1823 η Ερμιόνη έγινε έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης. Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση είναι γνωστή ως Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας κι όχι της Ερμιονίδας επειδή οι εργασίες έληξαν στην Τροιζήνα, παρόλο που ο τόπος έναρξης ήταν η Ερμιόνη.

Ermioni044Η Ερμιόνη προσφέρει ιδανικές διακοπές συνδυάζοντας αρμονικά τη γαλήνη της νησιώτικης ατμόσφαιρας με τη ζωηρή διασκέδαση. Στα γραφικά ταβερνάκια και στα παραδοσιακά καφενεία με τα απλωμένα χταπόδια και τα δίχτυα των ψαράδων  ολόγυρα, μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το κρασί ή το ουζάκι του με ολόφρεσκο θαλασσινό μεζέ.

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί τον Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών, όπου δίπλα του έγινε η Γ΄ Εθνοσυνέλευση και σήμερα στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείοτο Μουσείο Παιχνιδιού που στεγάζεται στην Εστία Πολιτισμού «Μιχαήλ Παπαβασιλείου» όπου υπάρχουν εκθέματα από παιχνίδια και αντικείμενα χειροποίητα και βιοτεχνικά από την περίοδο 1900 έως 1960, την τρίκλιτη Παλαιοχριστιανική Βασιλική όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια πλούσια χρωματιστά ψηφιδωτά του 5ου αι. με θαυμάσιες παραστάσεις. (Το Σεπτέμβρη του 2013 ξεκίνησαν οι εργασίες επανατοποθέτησης των ψηφιδωτών)

Ermioni058Τα Μανδράκια είναι η πιο ζωντανή περιοχή της πόλης, προσφέροντας διασκέδαση μέχρι πρωίας. Ανηφορίζοντας μέσα από τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα όμορφα σπίτια της Ερμιόνης, φτάνει κανείς στην πλαγιά του αρχαίου λόφου «Πρωνός», που την κορυφή του στολίζει ένα εκκλησάκι σε νησιωτικό ρυθμό η Αγία Ερμιόνη, χτισμένο στα θεμέλια του ναού της θεάς Ήρας και προσφέρει μια μοναδική θέα. Ο ορίζοντας ανατολικά φτάνει ως το Δοκό (ευρήματα από τα αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο), την Ύδρα και ακόμα μακρύτερα. Το μάτι από κει ψηλά αντικρίζει και τον κάμπο, γνωστό για τα εκλεκτά προϊόντα, «ρόδια ερμιονίτικα», μοναδική ελληνική καλλιέργεια, εσπεριδοειδή και κυρίως το φημισμένο λάδι. Περιπάτους που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι στο Μύλο, που βρίσκεται στο λόφο Κρόθι και από  το εκκλησάκι του Αγίου Γερασίμου να θαυμάσετε τη μαγευτική θέα, στο πευκόφυτο Μπίστι, ένας υπαίθριος αρχαιολογικός χώρος στην άκρη της πόλης, και στο πανέμορφο φαράγγι Καταφύκι με τα σπάνια ενδημικά φυτά.

Το μπάνιο σας σε πεντακάθαρα νερά θα το απολαύσετε εκτός από τις παραλίες του Μπιστιού, σε αμμουδερές παραλίες που βρίσκονται γύρω από την Ερμιόνη, την Κουβέρτα, το Σεντόνι, την Πετροθάλασσα, τη Δάρδιζα.

Οι Ερμιονίτες πιστοί στην παράδοση του τόπου τους συνεχίζουν να διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα τους και να  παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Για τον κάθε επισκέπτη αποτελούν μια μοναδική εμπειρία την οποία μπορούν να ζήσουν την ημέρα των Θεοφανείων με το έθιμο Γιάλα-Γιάλα και ανήμερα του Πάσχα με το Κάψιμο του Ιούδα.

ΕΡΜΙΟΝΗ  «Η ΠΟΛΗ – ΝΗΣΙ»

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΑ

ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ …