Σύλλογοι – Σωματεία

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Δημιουργήθηκε το 1988 με καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Γιάννη Θεοδωρόπουλο και από το 1990 την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει ο κ. Τάκης Μανιάτης. Σκοπός του είναι ανάπτυξη της μουσικής παιδείας και τη συνέχεια της μουσικής παράδοσης.

Ερμηνεύει έργα προκλασικής περιόδου, θρησκευτική μουσική, παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Το Χορωδιακό Εργαστήρι αποτελεί ένα καινούριο τμήμα του Μουσικού συλλόγου. το οποίο δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2005 με στόχο την φωνητική και τη γενικότερη μουσική κατάρτιση νέων χορωδών αλλά και ορισμένων μελών της μικτής χορωδίας. Στο Χορωδιακό Εργαστήρι. διδάσκονται μαθήματα ατομικά και ομαδικά τα οποία αφορούν τη γνώση και καλλιέργεια των μηχανισμών παραγωγής, υποστήριξης του ήχου, όπως επίσης την μουσική ανάγνωση, ανάλυση και ερμηνεία.

Σημαντικό γεγονός για την Ερμιονίδα αποτελούν οι καλοκαιρινές συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Ιούλιο στην Ερμιόνη. Ξεκίνησαν το 1992 με τη μορφή χορωδιακών συναντήσεων και από το 2007 σε Διεθνές Φεστιβάλ, το οποίο είναι πολυθεματικό με κυρίαρχο είδος τη χορωδιακή και τη λόγια μουσική. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν κορυφαία χορωδιακά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμφωνικές ορχήστρες και διεθνούς φήμης σολίστ.

 http://www.choir.gr/

 ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 Στις δραστηριότητες του Συλλόγου εκτός από τη διαφύλαξη και την προαγωγή των κοινών επαγγελματικών συμφερόντων, είναι και η ενεργός συμμετοχή του στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Δ.Κ. Ερμιόνης και στα έθιμα της πόλης: «Το Κάψιμο του Γιούδα» και το «Γιάλα – Γιάλα».

 ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Ιδρύθηκε το 1931. Σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η μελέτη και η προαγωγή των κοινωνικών, οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών, στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου. Τα τελευταία χρόνια μετά την επαναδραστηριοποίηση του, τα μέλη του έχουν σημαντική συμβολή στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Δημοτική Κοινότητα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Ερμιονίτες και φίλοι της Ερμιόνης ίδρυσαν το σύλλογο αυτό που σκοπό έχει τη εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου, ώστε να γίνει γνωστή η τοπική ιστορία, ο λαογραφικός πλούτος και πολιτιστική παράδοση της Ερμιόνης. Η ετήσια συνδρομή των μελών του (15 €) αποτελεί το μοναδικό έσοδο για τη συντήρηση του Μουσείου. Κορυφαία εκδήλωση του συλλόγου αποτελεί κάθε χρόνο η επέτειος της Επανάστασης του 1821, η οποία πραγματοποιείται με μεγάλη λαμπρότητα εις  μνήμη της  Γ΄ Εθνοσυνέλευσης.

 ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΑΧΛΑΔΙΤΣΑ»

 Δραστηριοποιείται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής με δενδροφυτεύσεις, καθαρισμό των ακτών και γενικά με τον ευπρεπισμό των κοινόχρηστων χώρων του οικισμού.

ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ»

 

Έχει συσταθεί από το Μάρτη του 1934 και προσπαθεί να διαφωτίσει και να καλλιεργήσει θρησκευτικά τα μέλη της, ενώ παράλληλα ενισχύει τους  οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας. Ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης η αλληλεγγύη που έχει επιδείξει προς τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία.

Ο Σύλλογος στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο, παραδοσιακό κτήριο στα Μαντράκια, όπου πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις του. Τα μέλη του καθ` όλο το χρόνο φτιάχνουν χειροποίητα, παραδοσιακά ποτά και γλυκά του κουταλιού τα οποία διαθέτουν το καλοκαίρι στους επισκέπτες προς ενίσχυση των σκοπών του συλλόγου.

 ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Στην Ερμιόνη λειτουργούν και οι σύλλογοι γονέων, οι οποίοι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του κάθε σχολείου που εκπροσωπούν, μέσα από την οικονομική στήριξη που προσφέρουν, αλλά και μέσα από δράσεις και επιμορφωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούν κατά καιρούς.

Σήμερα λειτουργούν οι παρακάτω σύλλογοι:

1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ

4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Από τους παλαιότερους συλλόγους είναι ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, αφού συστάθηκε το 1954.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΕΡΜΗΣ”

Είναι το παλαιότερο σωματείο της Ερμιόνης, αφού ξεκίνησε τη δράση του το 1924 και αναγνωρίστηκε επίσημα το 1926. Επίσημα παιχνίδια ποδοσφαίρου άρχισε να δίνει το 1969, αφού μέχρι τότε  έδινε μόνο φιλικά. Η μεγαλύτερη διάκριση του ήταν η συμμετοχή του στον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών ομάδων, που έγινε στο Στάδιο Καραϊσκάκη στις 25-5-1994.  Το 2010 συνενώθηκε με την Αθλητική Ένωση Κρανιδίου και σχηματίστηκε η Αθλητική Ένωση Ερμιονίδας «ΕΡΜΗΣ». Από την αγωνιστική περίοδο 2013- 2014 αγωνίζεται στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία. Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μεγάλο βάρος στις ακαδημίες ποδοσφαίρου και καθημερινά προπονούνται στο γήπεδο της Ερμιόνης πολλοί μικροί  αθλητές, οι οποίοι ευελπιστούν να είναι οι αυριανοί ποδοσφαιριστές που θα στελεχώσουν την ομάδα.

Έδρα της ομάδας είναι το γήπεδο του Κρανιδίου, ενώ το γήπεδο Ερμιόνης χρησιμοποιεί η δεύτερη ομάδα, η οποία συμμετέχει στην Α΄ Κατηγορία Αργολίδας.

 ermionidafc.blogspot.gr

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Ο Αθλητικός Όμιλος Ερμιόνης ιδρύθηκε το 1988 από μια ομάδα Ερμιονιτών, που είχαν αγάπη για το άθλημα. Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως τα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, κατάφεραν να στρέψουν το ενδιαφέρον των νέων ολόκληρης της επαρχίας στο άθλημα, αφού ήταν η μοναδική ομάδα μπάσκετ της περιοχής. Κορυφαία διάκριση του συλλόγου μέχρι σήμερα αποτελεί η άνοδος στην Γ’ Εθνική κατηγορία το 1992.

Στη συνέχεια και για μερικά χρόνια η ομάδα αδρανοποιείται μέχρι το 2006 όπου έχουμε την επανασύστασή της και μέχρι σήμερα αγωνίζεται και πρωταγωνιστεί στο A΄ τοπικό πρωτάθλημα ανδρών (Α1 ΕΣΚΑΚ) έχοντας αξιοπρεπή παρουσία, αλλά επίσης στόχους και φιλοδοξίες.

Σήμερα χρησιμοποιεί ως έδρα της το κλειστό γυμναστήριο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΥΡΝΑΚΗ» δωρεά της συμπατριώτισσας μας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. Ένα κλειστό, στολίδι για την περιοχή, όπου έχουν τη δυνατότητα οι αθλητές να αθλούνται κάτω από ιδανικές συνθήκες.Έχοντας σήμερα σε λειτουργία όλα τα τμήματα, παιδικό, εφηβικό, κορασίδες, νεανίδες, ανδρικό και γυναικείο και στηριζόμενος αποκλειστικά σε παιδιά της Ερμιονίδος, ο Α.Ο.Ε. έχει καταφέρει να τραβήξει ξανά κοντά του τον κόσμο της Ερμιόνης αλλά και να τον κάνει υπερήφανο με τη σοβαρή και πειθαρχημένη παρουσία του, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της θετικής εικόνας του τόπου.

https://www.facebook.com/groups/32052994418/

ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ερμιόνης ιδρύθηκε στην Ερμιόνη το 2004 με σκοπό και στόχο την ασχολία των νέων ανθρώπων της περιοχής με τον αθλητισμό και την θάλασσα που μας περιβάλλει.

Ο Όμιλός είναι αναγνωρισμένος από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η αναγνώριση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ανάθεση στον Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, 2 Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Ιστιοπλοΐας τύπου optimist για παιδιά ηλικίας από 7 έως 11 ετών επί 2 συνεχή χρόνια. Παράλληλα με την ιστιοπλοΐα για παιδιά σε Optimist και Lazer, λειτουργεί και η σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας, και σκοπός της είναι η διάδοση και εκλαΐκευση της ιστιοπλοΐας.  Επίσης λειτουργεί από το 2013 και τμήμα Κωπηλασίας με την αρωγή και αναγνώριση της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας.

http://www.noermionis.com

syllogoi009

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Η στροφή πολλών νέων στο άθλημα του τένις, αλλά και η επικείμενη κατασκευή δημοτικών γηπέδων τένις, έφερε το 2013, τη δημιουργία του  Αθλητικού Ομίλου Αντισφαίρισης Ερμιόνης. Σκοπός του συλλόγου είναι η προαγωγή, η ανάπτυξη και μαζική διάδοση του αθλήματος της αντισφαίρισης, καθώς και η άθληση και η ψυχαγωγία των μελών του και η συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των αθλητών, αθλητριών και των ομάδων του για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες.

Σήμερα μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του περισσότερα από 50 παιδιά, αλλά και πολίτες της Ερμιόνης ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου έχουν πλαισιώσει το σύλλογο και αθλούνται καθημερινά στα νέα δημοτικά γήπεδα τένις που κατασκεύασε το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ερμιόνης “ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΥΡΝΑΚΗ”.

Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ερμιόνης

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

O Ερμιονικός Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1961 από μια ομάδα Ερμιονιτών που διέμεναν στην Αθήνα και τον Πειραιά, ως συναίσθηση χρέους και ανάγκη προσφοράς και επαφής με τη γενέθλια γη. Δημιουργήθηκε μια κίνηση που είχε ως στόχο, την αναζήτηση και ανάδειξη της Ιστορίας, της Παράδοσης και του Πολιτισμού, προκειμένου να τα παραδώσει, αναλλοίωτα, στις επόμενες γενιές.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Ε.Σ. με περίσκεψη και φαντασία, έμπνευση και αποτελεσματικότητα ανέδειξε ποικίλες δράσεις, σε όλους τους τομείς της ζωής της τοπικής μας κοινωνίας. Πραγματοποίησε, σε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς, δενδροφυτεύσεις, ανοικοδομήσεις/αποκαταστάσεις ιστορικών κτηρίων και ιδρύσεις Μουσείων. Οργάνωσε διαλέξεις, πολιτιστικές παρεμβάσεις, εξωραϊσμό χώρων αρχαιολογικών ευρημάτων, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εορτές και εκθέσεις ζωγραφικής. Πρόβαλε πρόσωπα και γεγονότα, πράξεις και καταστάσεις που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Ερμιόνη.

Άγγελος φιλίας ο Ε.Σ. λειτουργεί με ομαδικότητα, μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία. Η φωνή του, οι δραστηριότητές του, τα έργα του γίνονται ύμνος για την πατρίδα. Μια δημιουργική διαδρομή, μια φωτεινή παρουσία μισού αιώνα στον πολιτισμό της Ερμιόνης. Στα έργα του συγκαταλέγεται η ανακαίνιση του Καποδιστριακού Σχολείου και η αναπαλαίωση της παλαιάς οικίας Οικονόμου, όπου σήμερα στεγάζεται το Ιστορικό και  Λαογραφικού Μουσείο, σε συνεργασία με το Δήμο Ερμιόνης και την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος «Λιλιαν Βουδούρη». Επίσης έργο του είναι και το Μουσείο Παιχνιδιού, που βρίσκεται κοντά στο Ναό της Παναγίας και στεγάζεται στην Εστία Πολιτισμού «Μιχαήλ Παπαβασιλείου», δωρεά του αείμνηστου δασκάλου της Ερμιόνης, Μιχαήλ Παπαβασιλείου.

 ΟΙ ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ  ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 Από το 2004 δραστηριοποιείται στην πόλη η Ομάδα Κανταδόρων, που έχει ως στόχο να αναδείξει και να διατηρήσει το μουσικό είδος της καντάδας με τραγούδια της Επτανησιακής και Αθηναϊκής Καντάδας. Κάθε Αύγουστο παρουσιάζει το έργο της σε μια μεγάλη εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε χώρο του δήμου. Τα τελευταία χρόνια μας «λέει τα κάλαντα» την Παραμονή των Χριστουγέννων, διαβαίνοντας όλη την Ερμιόνη μέσα από τις γειτονιές και τα στενά δρομάκια της. Επίσης συμμετέχει και σε άλλες μουσικές εκδηλώσεις που κατά καιρούς διοργανώνει ο δήμος μας.

ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

 Η Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας δημιουργήθηκε το 2012 από μια παρέα φίλων που ένιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν την αγάπη τους για την φύση και τα ταξίδια. Βασικοί στόχοι της ομάδας είναι η ανάδειξη και προστασία του φυσικού κάλους διαφόρων  προορισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας  και ακόμη η μετάδοση της γνώσης για την σημασία του περιβάλλοντος και η εξοικείωση των παιδιών μέσα στην φύση.

Για τα μέλη της και  για κάθε ενδιαφερόμενο η  ομάδα διοργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, κανό καγιάκ, κλπ.) σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας αλλά και σε προορισμούς του εξωτερικού. Άλλες δράσεις της είναι περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, αθλητικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και πολλές πρωτοβουλίες ανθρωπιστικής βοήθειας από τις προσφορές των μελών της.

Πληροφορίες:

http://fysiolatriki.blogspot.gr

Email: fysiolatriki@gmail.com

Τηλ.: 6977643386