ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ  ΕΡΜΙΟΝΗΣ 

Ο όρκος των αγωνιστών της Ερμιονίδας υπό του οπλαρχηγού αρχιμανδρίτη

Παπά-Αρσένη Κρέστα

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ  23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

1.Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα της 23ης Μαρτίου μέχρι και

τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

2.Φωταγώγηση όλων των Δημοτικών καταστημάτων, και των Νομικών Προσώπων Δημ. Δικαίου

κατά τις βραδινές ώρες της 24 ης και 25 ης Μαρτίου.

 ΣΑΒΒΑΤΟ  25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

3.Ώρα 10:00 : Συγκέντρωση και εκκλησιασμός των μελών του Δημοτικού & Κοινοτικού Συμβουλίου, Δημ. Υπαλλήλων και Σωματείων στο Μητροπολιτικό Ναό

των «ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ »

4.Ώρα 10:15 : Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων . Ταξιαρχών

με συμμετοχή των Αρχών, των Σχολείων της πόλεως και των κατοίκων.

  1. Επιμνημόσυνη δέηση στις προτομές των Μητσαίων.
  2. Ώρα 11 :00 Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των ΗΡΩΩΝ

7.Εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας .

8.Κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και τους φορείς του τόπου μας (όσοι φορείς επιθυμούν

να καταθέσουν στέφανο στο μνημείο των Ηρώων παρακαλούμε  να ακολουθήσουν

το πρόγραμμα και να μας ενημερώσουν σχετικά)

  1. Κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων της Ερμιόνης
  2. Παρέλαση από μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων της Κοινότητας Ερμιόνης.

11.Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσουν χοροί, από τους μαθητές και μαθήτριες

των σχολείων της Ερμιόνης.

 

Την ευθύνη των εκδηλώσεων έχει η Δημοτική υπάλληλος κα Κυριακή Ελευθερίου

σε συνεργασία με την Κοινοτική Σύμβουλο κα Χατζή Φανή .

Το πρόγραμμα αυτό συντάχθηκε σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών

 

Ερμιόνη, 21-03-2023

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ

 

 

 

 

Ιστορικό του πίνακα

 

Ήταν 4 Απριλίου 1821 . Ήταν Μ. Δευτέρα εκείνη την ημέρα . Για τους ορθόδοξους Έλληνες άρχιζε η εβδομάδα των παθών . Για τους ορθόδοξους Έλληνες Κρανιδιώτες – Ερμιονιδείς ξεκινούσε η Ανάσταση από τα πάθη τετρακοσίων περίπου χρόνων σκλαβιάς . Εδώ σε ένα κομμάτι στεριάς  που τον έλουζε ο ήλιος ,  γεμάτος ελιές , αμπέλια και ροδιές, τριγυρισμένος από θάλασσα, λες κι ο Θεός τον σκόρπισε πετώντας τον σε μια  άκρη της ελληνικής γης μέσα στο πέλαγος, ζούσε μια φάρα φτωχών ανθρώπων. Είδαν κι απόειδαν οι πρόγονοι μας ,  άργησαν, μα κατάλαβαν μετά από πολλά χρόνια πως μοναχοί τους είναι στον κόσμο και μόνο οι στάχτες από τις καμένες τους καρδιές κρατούσαν λίγη χόβολη από την πίστη τους για λευτεριά και δικαιοσύνη.

Ο όρκος των αγωνιστών της Ερμιονίδας υπό του οπλαρχηγού αρχιμανδρίτη Παπά-Αρσένη Κρέστα είναι μια λαϊκή ζωγραφική απόδοση ενός πραγματικού ιστορικού γεγονότος που έγινε στο Κρανίδι στις 4 Απριλίου 1821.Το έργο είναι δημιουργία με ακρυλικά χρώματα σε καμβά με διαστάσεις 100Χ 70 εκ. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές η ημερομηνία αυτή είναι αυτή όπου επίσημα  ξεκινά η επανάσταση του 1821 στην Ερμιονίδα. Το θέμα είναι δικής μου εμπνεύσεως από το γεγονός που συνέβη στην τοποθεσία Γραμματικό στο Κρανίδι στο σημείο Γκούρι Βιτόρεσε ή Γκουρι Βιτόριζα αρβανηστί που στα Ελληνικά σημαίνει : ” Η πέτρα της Νίκης ” ή “Η πέτρα της Βικτωρίας”. Εκεί ο Κρανιδιώτης ιερομόναχος Διονύσιος Βούλγαρης ηγούμενος της μονής Αυγού Διδύμων εκφώνησε λόγο όπου είπε:  “Φιλογενέστατοι Κρανιδιώτες Σήμερον μη φανείτε ανάξιοι της ελευθερίας σας. Ο πόλεμος γίνεται σήμερον δια την πίστη και την πατρίδα και δια τούτο δεν πρέπει να λυπηθούμε τα κορμιά μας, ούτε την περιουσία μας δια να κερδίσουμε την ελευθερίαν. Ακολουθήστε με αδελφοί και ο Ουράνιος Βασιλεύς είναι μεθ’ ημών”.

Η ορκωμοσία των αγωνιστών της Ερμιονίδας είναι ένα γεγονός που εμπνεύστηκα από τον ερχομό του εορτασμού των 200 χρόνων από την επέτειο της απελευθέρωσης από την Τουρκική δουλεία 400 χρόνων . Υπάρχει ένας μύθος σχετικός με την μάγισσα Βικτώρια η οποία προστάτευε και προστατεύει το Κρανίδι σύμφωνα με τον θρύλο. Στο βιβλίο του αοιδίμου Μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα  Καρανικόλα (που είχε καταγωγή από το Κρανίδι) σημειώνεται : “Εις τον δρόμον της Κοιλάδος επί του λίθου τούτου το 1821 τη 4 Απριλίου, όταν οι προπάτορες μας επιστράτευσαν κατά των βαρβάρων της Εθνικής υποδουλώσεως, όπου διέτρεχαν τον έσχατον κίνδυνον, ζωή, τιμή και περιουσία, έδωσαν χείρας (ορκίστηκαν) και κατόπιν εγένετο αγιασμός και εξεβρόντησαν (έκαναν ομοβροντία όπλων) γονατιστοί άνδρες γυναίκες στην λεγόμενη τοποθεσία Γκούρι Βιτόρεσε ή Πέτρα της Βιτόρας ”

Κατόπιν πορεύτηκαν στο γειτονικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στην Κοιλάδα και έκαναν τον γενικό όρκο. Στην συνέχεια έφυγαν για το Ναύπλιο σύμφωνα με την πρώτη διαταγή κινήσεως των στρατευομένων που εκδόθηκε αυθημερόν από τον Παπά-Αρσένη . Σύμφωνα με προφορική παράδοση προηγήθηκαν όλων αυτών Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Σύναξης της Θεοτόκου (Πάνω Παναγίας) για ευλογία και ενδυνάμωση όλων των αγωνιστών της επαρχίας.

 

Το έργο έχει σαν κεντρικό σημείο στον πίνακα τον Παπά-Αρσένη Κρέστα ο οποίος κράτα με υψωμένο το δεξί χέρι την πιστόλα που βρίσκεται στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων Ερμιόνης. Με το αριστερό ακουμπά στον βράχο της Βικτωρίας δίνει τον όρκο ταυτόχρονα και με άλλους οπλαρχηγούς. Το κεφάλι του οπλαρχηγού ιερέα στραμμένο προς τον ουρανό είναι σαν να ζητά θεϊκή βοήθεια. Ταυτόχρονα όμως κοίτα και τα κλαδιά από μια ελιά που βρίσκεται δεξιά του πίνακα. Η ελιά είναι σύμβολο της ειρήνης , παρότι ξεκινούσε ένας πόλεμος. Είναι εντελώς συμβολική η τοποθέτηση της ελιάς στον πίνακα για να τονίσω ότι ενώ ξεκινούσε ένας πόλεμος, ο πόλεμος αυτός γινόταν για τα υπέρτατα αγαθά της ειρήνης της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αλλά και γιατί η ελιά είναι και σύμβολο της Ερμιονίδος. Πίσω στο βάθος αριστερά τοποθετημένη η πόλη του  Κρανιδίου και στο κέντρο της  ο παλιός ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Το εκκλησάκι του Αγίου, το οποίο και απετέλεσε την κυψέλη όπου γύρω της συσπειρώθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι – ιδρυτές του Κρανιδίου. Να σημειώσω ότι το έργο βραβεύτηκε  με την δεύτερη θέση στην κατηγορία ενηλίκων στον Πανελλήνιο Εικαστικό Διαγωνισμό του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «Ανακαλύπτοντας την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που κατοικεί κοντά μου». Έτσι εκπροσώπησα κατά κάποιο τρόπο την πατρίδα μας την Ερμιονίδα .

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΣΣΑΛΑΡΗΣ