Ιστορικά Μνημεία

Ι. ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

Ιστορική εκκλησία βυζαντινού ρυθμού. Χτίστηκε τον 15ο αι. ή  κατ` άλλη εκδοχή τον 17ο αι. Υπάρχουν κι άλλες αναφορές που αποδίδουν το χτίσιμο του αρχαίου ναού στον 9ο αι. μ. Χ. πάνω στη θέση του ερειπωμένου ναού της Χθονίας Δήμητρας. όπως αποδεικνύουν οι μεγάλοι λίθοι στα θεμέλια και το προς Βορρά αρχαίο.τείχος.

Εδώ έγινε η ορκωμοσία των πληρεξουσίων της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στις 11 Φεβρουαρίου το 1827, που συνεδρίασε για μικρό διάστημα στην Ερμιόνη. Θεωρείται δε συνέχεια της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου. η οποία αποπεράτωσε τις εργασίες της στην Τροιζήνα.

Από το 1919  είναι ο Μητροπολιτικός ναός της Ερμιόνης και εορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΓΓΡΟΥ

Άρχισε να χτίζεται το 1896 με χρήματα του εθνικού μας ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Στέγασε για πολλά χρόνια το Δημοτικό Σχολείο. Τη δεκαετία του 1950 στο κτήριο λειτούργησε ο πρώτος κινηματογράφος της Ερμιόνης με την επωνυμία: “ΜΟΝ CINE”. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ου αι. στο χώρο αυτό λειτούργησαν τμήματα του Γυμνασίου Ερμιόνης και στη συνέχεια του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης μέχρι το 1999, οπότε λειτούργησε το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο Ερμιόνης. Το 2004 ο Δήμος Ερμιόνης προχώρησε στην ανακαίνιση του κτηρίου και το 2007 μετά τη σύσταση του Νομικού Προσώπου με την επωνυμία: «Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης» αποτέλεσε την έδρα του μέχρι το 2010. Στις αρχές του 2014 είχαμε νέα ανακαίνιση στους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου από το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας – Αλληλεγγύης – Πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας. Σήμερα αποτελεί ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, στο οποίο πραγματοποιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες, όλες οι εκδηλώσεις του δήμου και των συλλόγων της Ερμιόνης.

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ

Το Καποδιστριακό Σχολείο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν το σπίτι του Αλή Μπουρδουνιώτη. Στα χρόνια του Καποδίστρια και συγκεκριμένα το 1831 μετατράπηκε σε σχολικό κτίριο με προσφορές των κατοίκων της Ερμιόνης. Στέγασε για πάνω από 100 χρόνια το δημοτικό σχολείο της πόλης μας.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται από τους συλλόγους ως αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το κτήριο χρήζει άμεσης ανακαίνισης γι` αυτό και ο δήμος έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2014 πίστωση 40.000 € για να προχωρήσει άμεσα τα έργα επισκευής και συντήρησης του.

Ο ΣΤΡΑΤΩΝΑΣ

Βρίσκεται δίπλα από το Καποδιστριακό και μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης. Είναι κτισμένο κι αυτό πάνω στο αρχαίο τείχος του 4ου αιώνα π.Χ. Για πολλά χρόνια στέγασε τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΛΑΣΟΣ». Την προηγούμενη δεκαετία στέγασε το «Γαλλικό Σχολείο» και σήμερα χρησιμοποιείται ως βεστιάριο, όπου φυλάσσονται αποκριάτικες στολές. Το ιστορικό αυτό κτήριο χρήζει άμεσης ανακαίνισης.

«ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ»

Από το 1932  έως το 1999  λειτούργησε ως Δημοτικό Σχολείο. Από το 1999 – 2010 στέγασε το Δημαρχείο Ερμιόνης. Σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Γραφείο Ερμιόνης, το  Ληξιαρχείο και το γραφείο του Ανταποκριτή ΟΓΑ Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης, (Ερμιόνη, Ηλιόκαστρο, Θερμησία), τη Ταμειακή υπηρεσία, το Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής, Αλιείας, Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών δραστηριοτήτων, το ΚΕΠ, το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας και το Πρόγραμμα  «Βοήθεια στο Σπίτι».

ΗΡΩΟΝ

Στήθηκε  στο κεντρικό λιμάνι της πόλης το 1930 από την Κοινότητα Ερμιόνης προς τιμήν των Πεσόντων Αγωνιστών κατά τους πολέμους του 1912 – 1913 και 1940 -1944.