Ι.Λ.Μ.Ε.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, βρίσκεται κοντά στο Ναό των Ταξιαρχών και στεγάζεται στην ανακαινισμένη οικία Κ. Οικονόμου. Είναι ένα παλιό αρχοντικό, κτίσμα του 18 ου αιώνα, το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού με τη φροντίδα και τις ενέργειες του Ερμιονικού Συνδέσμου και την χορηγία του ιδρύματος Βουδούρη, το αποκατέστησε στην αρχική του μορφή για να στεγάσει την ιστορία και τη λαογραφία της Ερμιόνης.

εδώ συγκεντρώθηκαν οι πληρεξούσιοι του Έθνους κατα τη διάρκεια της Γ’ Εθνοσυνέλευσης

Το συγκεκριμένο κτήριο έχει μεγάλη ιστορική αξία, αφού σ` αυτό συγκεντρώθηκαν οι πληρεξούσιοι του Έθνους μετά την ορκωμοσία τους στο Μητροπολιτικό  Ναό των Ταξιαρχών στις 11 Ιανουαρίου 1827 για να συνεχίσουν την Γ΄ Εθνοσυνέλευση, που είχε αρχίσει στην Επίδαυρο και ολοκληρώθηκε ως γνωστόν στην Τροιζήνα. Στην αυλή του κτηρίου υπάρχει η προτομή του Θ. Κολοκοτρώνη, η οποία υπενθυμίζει και τιμά τη συμβολή και το ρόλο του στη διεξαγωγή της. Στον κήπο μπροστά από το κτήριο, βρίσκονται τα αγάλματα των αδελφών ΜΗΤΣΑ, αρχηγών των Ερμιονιτών στην επανάσταση του `21.

Σήμερα στο χώρο αυτό λειτουργεί από το 2000 το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο με πολλά ιστορικά ντοκουμέντα και πολλά εκθέματα από την κοινωνική, οικονομική και πολιτική παράδοση της Ερμιόνης. Στον άνω όροφο, στην ίδια αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης στεγάζεται το Ιστορικό τμήμα, που τιμά όχι μόνο το γεγονός αυτό, αλλά και όλη τη συμβολή των Ερμιονιτών στη νεώτερη Ιστορία μέσα από φωτογραφίες, παράσημα, αριστεία πολέμου, όπλα και άλλα ενθυμήματα και κειμήλια. Στους 4 χώρους του ισογείου αναπτύσσεται το Λαογραφικό τμήμα με εκθέματα από την οικονομία, τη ζωή την παράδοση της Ερμιόνης. Ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά εργαλεία από την εργασία των γεωργών και ναυτικών, αλλά και από το επάγγελμα του σφουγγαρά και των ποιμένων. Έργα απ` όλες τις φάσεις της υφαντικής και κεντητικής τέχνης και παραδοσιακές ενδυμασίες. Επίσης μπορεί να θαυμάσει τους πίνακες ζωγραφικής της ερμιονίτισσας ζωγράφου Ανθούλας Δουρούκου με σκηνές από έθιμα και παραδόσεις της Ερμιόνης.

Αδελφοί Μήτσα, αρχηγοι των Ερμιονιτών στην επανάσταση του ’21

Το ΙΛΜΕ λειτουργεί ακόμα ως κέντρο αναφοράς στη μακραίωνη ιστορία της Ερμιόνης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αντλήσουν κάθε σχετική πληροφορία μέσα από τη βιβλιοθήκη του, η οποία περιέχει:

  • Πλήρη σειρά απομνημονευμάτων του Αγώνα.
  • Πλήρη σειρά των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.
  • Όλα τα βιβλία και δημοσιεύματα τα σχετικά με την Ερμιονίδα είναι στη διάθεση κάθε μελετητή της αρχαίας και νεότερης ιστορίας.

Στις δραστηριότητές του μουσείου περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, περιοδικές εκθέσεις, και διαλέξεις που το καλοκαίρι εκτελούνται στην όμορφη εσωτερική του αυλή.

Είναι ανοιχτό τα απογεύματα του Ιουλίου και του Αυγούστου, από Τρίτη έως Κυριακή, 7-9 μμ. Τον υπόλοιπο χρόνο δέχεται  τους επισκέπτες μετά από συνεννόηση στα τηλέφωνα:

6977 948539 & 2109228308