Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης

Το κτήριο που στεγάζει σήμερα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης είναι το Παλαιό Κοινοτικό Κατάστημα, το οποίο όπως και η βόρεια πλευρά του Καποδιστριακού Σχολείου είναι κτισμένο πάνω σε τμήμα αρχαίου τείχους που σώζεται ανέπαφο σε μήκος 95 m και ύψος 3 m. Είναι ένα επιβλητικό αρχαίο λείψανο χτισμένο με μεγάλους λίθους σε σχήμα ισόδομο ή τραπεζοειδές. Δεν γνωρίζουμε αν είναι τμήμα των αρχαίων τειχών της πόλης της Ερμιόνης, ή ένα τμήμα της «στοάς της ηχούς» που αναφέρει ο Παυσανίας, ή ο περίβολος του τεμένους της θεάς Δήμητρας. Το Καποδιστριακό Σχολείο, το Παλαιό Κοινοτικό Κατάστημα και ο Στρατώνας είναι κτίρια ιστορικά το ένα πλάι στο άλλο, χαρακτηρισμένα παραδοσιακά με μια όμορφη εσωτερική αυλή με πεύκα.

ΔΒ Ερμιόνης
είναι κτισμένη σε τμήμα αρχαίου τείχους που σώζεται ανέπαφο μέχρι της μέρες μας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» συστάθηκε με την 169/2003 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιόνης, ως αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Από τον Ιούλιο του 2008, λειτουργεί καθημερινά με εθελοντές, έχοντας κατορθώσει η συλλογή των βιβλίων να έχει ξεπεράσει τους 8.000 τόμους. Απ` αυτά τα 2.500 βιβλία δώρισε απ` την προσωπική του βιβλιοθήκη ο αείμνηστος Απόστολος Γκάτσος. Επίσης οι σημαντικές δωρεές βιβλίων, των επίπλων και του τεχνολογικού εξοπλισμού από συμπολίτες μας, συνετέλεσαν τα μέγιστα στη δημιουργία της. Στις αρχές του 2011 μετά τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» συνενώθηκε με τα άλλα νομικά πρόσωπα του δήμου σε ένα και σήμερα ανήκει στο Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας. Λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη και κατά καιρούς οργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις συμβάλλοντας σημαντικά με το έργο της στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της πόλης μας.

Τα δύο τελευταία χρόνια συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικότητας του Future Library με μεγάλη επιτυχία. Οι μικροί αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα βιβλία των αντιθέτων, να παίξουν, να ζωγραφίσουν, να κατασκευάσουν, να κάνουν πειράματα, να φτιάξουν τη δική τους μουσική, να γνωρίσουν το περιβάλλον και όλα αυτά, κι από την ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΛΕΥΡΑ.
Τηλ.: 27540 32416

http://www.dbe.gr

Ωράριο

Χειμερινό (01/10 – 30/04) :

  • Απογεύματα Δευτέρας έως και Παρασκευής 5.00 – 7.30 μ.μ.
  • Πρωί Σαββάτου 10.00 -12.30 μ.μ.

Εαρινό (01/05 – 30/09) :

  • Απογεύματα Δευτέρας έως και Παρασκευής 6.00 – 8.30 μ.μ.
  • Πρωί Σαββάτου 10.00 -12.30 μ.μ.